Wat doen we

JVS Hyperion is een Jeugdvereniging voor Sterrenkunde, maar wat wil dat precies zeggen? Zoals de naam zegt staat sterrenkunde bij ons centraal, maar ook aanverwante wetenschappen, technologie en ruimtevaart komen ruimschoots aan bod. We proberen deze zaken op een zo luchtig mogelijke manier te brengen met sport, spel en voordrachten. Iedereen met interesse is welkom, op voorwaarde dat je tussen 9 en 21 jaar oud bent!

Wat dacht je ervan om de informatie die op de Voyager Golden Record staat zelf te ontcijferen? Of speel je liever levende ruimtestratego? Misschien kijk je wel het liefst van al gewoon naar de sterren of wil je weten hoe sterevolutie werkt? Al deze dingen en zoveel meer kan je beleven bij Hyperion.

Reguliere bijeenkomsten

Elke maand organiseren we minstens één reguliere bijeenkomst. Deze staat in het teken van een thema waarrond verschillende activiteiten worden voorbereid. Een groot spel, een fascinerend experiment, een nieuwe sport en een interessante voordracht behoren tot de mogelijkheden. Als de weergoden het toelaten kunnen we ‘s avonds ook naar de sterren turen en onze ogen de kost geven. 🤩

Als extraatje kan je op sommige zondagen doorheen het jaar ook nog een extra online activiteit bijwonen waar je nóg meer kan bijleren over de kosmos!

We zetten tijdig een bericht op onze website en op sociale media zodat je geen enkele activiteit mist. De reguliere bijeenkomsten vinden steeds plaats tussen 18:30 en 21:30 bij JC Stroppen (Guido Gezellestraat, 1500 Halle). Verzamelen doen we op de parking!

Jeugdcursus

Als er genoeg inschrijvingen zijn, vindt er ieder jaar ook een jeugdcursus plaats in het najaar (september-december). Op 8 avonden stomen we je klaar om elke voordracht over sterrenkunde te kunnen volgen. Je leert er bij over de evolutie van het heelal, het leven en de dood van sterren, de planeten, ruimtevaart en telescopen. Na deze cursus ben je klaar om met iedereen (of toch een heleboel mensen) in discussie te gaan over de werking van het universum. Trouwens, hebben we al gezegd dat je ook écht aan de slag gaat als wetenschapper en de cursus boordevol practica zit? Dit is dus de ideale gelegenheid om kennis te maken met sterrenkunde, ruimtevaart, wetenschap en onze vereniging!

Astrodag

We proberen ook éénmaal per jaar op uitstap te gaan naar een museum, sterrenwacht, instituut… Deze activiteit luistert naar de hippe naam Astrodag en staat open voor iedereen, dus ook niet-leden kunnen de sfeer bij Hyperion eens opsnuiven.

JVS

De Jongerenvereniging voor Sterrenkunde is een organisatie over heel Vlaanderen. Samen met andere JVS-kernen doen ze tal van activiteiten. Zo organiseren ze jaarlijks de JVS-dag, de Winter Astro ACtiviteit (WAAC), het Paas-Astro-Weekend (PAK), een zomeractiviteit en helpen ze mee aan het VVS/JVS-weekend. 

Als lid van de JVS ben je ook automatisch lid van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en dat levert je enkele voordelen op. Je krijgt korting op activiteiten van de JVS, ontvangt maandelijks het tijdschrift ‘Heelal’ en tweemaandelijks het jongerentijdschrift ‘Astra’.