Spring naar de inhoud

Wat doen we

JVS Hyperion is een Jeugdvereniging voor Sterrenkunde, maar wat wil dat precies zeggen? Zoals de naam zegt staat sterrenkunde bij ons centraal, maar ook aanverwante wetenschappen, technologie en ruimtevaart komen ruimschoots aan bod. We proberen deze zaken op een zo luchtig mogelijke manier te brengen met sport, spel en voordrachten. Iedereen met interesse is welkom, op voorwaarde dat je tussen 12 en 21 jaar oud bent!

Wat dacht je ervan om de informatie die op de Voyager Golden Record staat zelf te ontcijferen? Of speel je liever levende ruimtestratego? Misschien kijk je wel het liefst van al gewoon naar de sterren of wil je weten hoe sterevolutie werkt? Al deze dingen en zoveel meer kan je beleven bij Hyperion.

Reguliere bijeenkomsten

Tweewekelijks komen we samen op onze reguliere bijeenkomsten. Die staan in het teken van een thema waarrond verschillende activiteiten worden voorbereid. Een groot spel, een fascinerend experiment of een interessante voordracht behoren tot de mogelijkheden. Als de weergoden het toelaten kunnen we ‘s avonds ook naar de sterren turen en onze ogen de kost geven. 🤩

In werkjaar 2021-2022 kwamen bijvoorbeeld de zon, ruimteweer, zwarte gaten, sterrenbeelden, cryptografie en origami aan bod. Ook werkten we aan twee experimentjes voor de European Astro Pi Challenge die vervolgens in het Internationale Ruimtestation uitgevoerd werden. Op die manier hebben we met JVS Hyperion onderzocht of er een verschil in magnetische veldsterkte is tussen de dag- en nachtzijde van de aarde.

Jeugdcursus

Sommige jaren vindt er ook een jeugdcursus plaats. Op 5 avonden stomen we je dan klaar om elke voordracht over sterrenkunde te kunnen volgen. Je leert er bij over de evolutie van het heelal, het leven en de dood van sterren, de planeten, ruimtevaart en telescopen. Na deze cursus ben je klaar om met iedereen (of toch een heleboel mensen) in discussie te gaan over de werking van het universum. Trouwens, hebben we al gezegd dat je ook je wetenschappelijk denken getraind wordt en de cursus boordevol practica zit? Dit is dus de ideale gelegenheid om kennis te maken met sterrenkunde, ruimtevaart, wetenschap en onze vereniging!

In 2024 zal er weer een jeugdcursus worden georganiseerd! 

Astrodag

We proberen ook éénmaal per jaar op uitstap te gaan naar een museum, sterrenwacht, instituut… Deze activiteit luistert naar de hippe naam Astrodag en staat open voor iedereen, dus ook niet-leden kunnen de sfeer bij Hyperion eens opsnuiven. In 2022 bezochten we samen de grootste ruimtevaartexpo van Europa: “Space – The Human Quest”. Ook onze mascotte Jefke was van de partij!

JVS

De Jongerenvereniging voor Sterrenkunde is een organisatie over heel Vlaanderen. Samen met andere JVS-kernen doen ze tal van activiteiten. Zo organiseren ze jaarlijks de JVS-dag, de Winter Astro ACtiviteit (WAAC), het Paas-Astro-Kamp (PAK), een zomeractiviteit en helpen ze mee aan het VVS/JVS-weekend. 

Als lid van de JVS ben je ook automatisch lid van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en dat levert je enkele voordelen op. Je krijgt korting op activiteiten van de JVS, ontvangt maandelijks het tijdschrift ‘Heelal’ en tweemaandelijks het jongerentijdschrift ‘Astra’.