Spring naar de inhoud
Home » Nieuws » Perseïden in 2023

Perseïden in 2023

Het maximum van de Perseïden, een jaarlijkse meteorenzwerm, nadert met rasse schreden. Over enkele dagen bereikt deze zwerm zijn maximum en kan je tot wel 65 “vallende sterren” per uur zien. In dit bericht zetten we alles wat je moet weten op een rijtje.

Een foto waarbij verschillende Perseïden over elkaar gelegd zijn, zodat de radiant zeer duidelijk is (Getty Images).

Wat is een meteorenzwerm?

Enkele keren per jaar zijn er opvallend veel meteoren, in de volksmond “vallende sterren” genoemd, te zien. Dit zijn in feite kleine stukjes materie met een grootte tussen die van een stofdeeltje en enkele tientallen meters. Wanneer die op ca. 100 km aan een gigantische snelheid onze atmosfeer binnendringen, stuiten ze op hevige weerstand van de luchtdeeltjes in onze atmosfeer. Daardoor ontwikkelt er zoveel warmte dat je een lichtflits krijgt. Meestal brandt daarbij ook de meteoroïde (het stukje materie) op. In heel uitzonderlijke gevallen bereikt een restje het aardoppervlak. Dan spreken we van een meteoriet.

In de ruimte zweven er tal van dergelijke meteoroïden rond die voor sporadische “vallende sterren” zorgen. Maar op enkele plekken is hun aanwezigheid uitzonderlijk groot. Wanneer de Aarde in zijn baan om de Zon dan langs zo’n plek beweegt, krijgen we een meteorenzwerm: een piek in het aantal meteoren.

Waarom noemen we deze zwerm “de Perseïden”?

De benaming is afkomstig van de locatie van de radiant van de zwerm. Dat is het punt aan de nachthemel van waaruit alle meteoren behorende tot die zwerm lijken te komen. In dit geval is dat het sterrenbeeld Perseus.

Doorheen het jaar zijn er nog andere meteorenzwermen met een andere radiant. Echter, de Perseïden zijn veruit de populairste omdat er zoveel zijn en ze relatief helder zijn vanwege de hoge snelheid waarmee ze de atmosfeer binnenkomen.

Hoe neem ik de Perseïden het beste waar?

De piek van de Perseïden wordt voorzien op 13 augustus 2023 om 14u00. Jammer genoeg is er dan nog het storende zonlicht die alles overstraalt. Daarom wordt het beste tijdstip (rekening houdend met verschillende storende factoren) voorzien op 14 augustus om 3u45 ’s nachts. Ook enkele nachten voordien en enkele nachten nadien zal er al een verhoogde activiteit waar te nemen zijn met dus meer “vallende sterren”.

Sterrenkaart met aanduiding van de radiant van de Perseïden (Marc van der Sluys, hemel.waarnemen.com).

Aangezien alle meteoren uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen, kijk je best richting Perseus dat zich in het noordoosten bevindt op een hoogte van 59° (tegenover de horizon). Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig, maar een donkere locatie (met een comfortabel ligbedje) wordt aangeraden!

Veel succes en plezier bij het waarnemen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *